Typer av datorsoftware

Typer av datorsoftware

Det finns väldigt många olika typer av mjukvara för datorer, och dessa kan innefatta exempelvis programvara, mjukvara för operativsystem, drivrutiner, men även skadlig kod och malware. I denna artikel ska vi titta närmare på dessa begrepp och vad de innebär. Genom att läsa vidare kan du få en inblick i hur det kan se ut i den datoriserade världen när det kommer till olika slags mjukvara.

Operativsystem och drivrutiner

Alla datorer behöver ett operativsystem för att du ska kunna använda ett gränssnitt att arbeta i. Det finns en hel uppsjö av operativsystem tillgängliga idag, och det vanligaste är Microsoft Windows. Detta operativsystem är användarvänligt och enkelt att använda, men det kostar pengar att köpa till din dator. Du kan även ladda ned operativsystem gratis, och ett av dem heter Linux. Drivrutinerna är mjukvaran som kommunicerar mellan datorns delar och operativsystemet.

Program och skadlig kod

När det gäller program till datorer skapas de av programmerare som utvecklar dem för olika syften, och dessa kan exempelvis vara ordbehandling, beräkningar, webbdesign eller datorspel. Alla spel som vi spelar idag är programmerad mjukvara som säger till datorn vad den ska visa på skärmen, vilket kan låta otroligt men det är helt sant. Allt är kod som ingår i programvaran som drivs via datorn och operativsystemet.

Det finns även något som heter skadlig kod eller malware, och dessa är skapade för att illasinnade personer ska kunna ta del av din information. Det kan exempelvis röra sig om dina lösenord eller bankuppgifter, och därför är det viktigt att hålla datorn uppdaterad. Du kan även ladda ned program som söker och eliminerar skadlig kod. Ett program som gör detta heter Spybot Search & Destroy.